Čitajući knjigu Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje od autora Borivoja Ž. Milojevića. Naišao sam na jedan zanimljiv podatak u njegovom radu. Gdje opisuje krajolik i porjeklo stanovništva u pojedinim selima.

U selu Zlosela nabraja porjeklo pojedinih rodova, a za Ćalete u Zloselima piše:

…Ćaleta se doselio iz Vrljike u drugoj polovici 19 veka; njegov se otac “ugovorio” u Raštegorce…

“Ugovorio” u Raštegorce, vjerojatno znači kako se priženio u kuću Raštegoraca. I dodao njihovo prezime svome.

U hrvatskom riječniku imamo riječ domàzet etnol. onaj koji se priženio, koji je zasnovao obitelj u ženinu domu.

Dalje opisujući stanovništvo u selu Osmanlije B. Milojević za Ćalete piše kako im je staro prezime Babići. Njihov djed je doselio iz Voštana (kod Kamenska, u Dalmaciji) u Livno. Odatle je prešao u Olovo, a iz Olova u Osmanlije. pred. Okupaciju (prije 1878.)

Krunoslav Draganović za Ćalete navodi iste podatke kako i B. Milojević. Jedino što je još naveo da su bili nastanjenji u selu Potočani kod Livna. Draganović je zabilježio predaju kako su dobili novo prezime. Vele da im je novo prezime nastalo odatle, što su još dugo sačuvali svoje sinjsko narječje pa su npr. govorili “otišli su ća” . Pa ih tako prozvaše Ćaletama.

Vrijeme dolaska Ćaleta-Babića na Kupres  nije sigurno datirano. Jer su Babići u biskupskom popisu 1768. već bili u Zloselima. (Grgo Babić, 5 članova) Stoga se ne može sa sigurnošću potvrditi da li od njih potječu Ćalete u Osmanlijama.

U maticama umrlih župe Suho Polje 15.2.1895.  upisan je Mato Raštegorac-Ćaleta, 65 god. iz Osmanlija k.br. 99. žena mu Perka Barišić. Spomenuti Mato rođen je oko 1830. Po godini rođenja moglo bi se zaključiti kako bi taj Mate, mogao biti predak Ćaleta. Koji je  došao na Kupres i priženio se u kuću Raštegoraca.  U vrijeme okupacije 1878. imao bi oko 48 god.

Pregledao sam livanjske crkvene matice u potrazi za Matom Ćaleta/Babić. U maticama je upisan Mate Ćaleta 1818. i to kao ženik. Što je vremenski mnogo dalje, u odnosu na predaju.

193. Zagoričani, 3.2.1818. don Jozo Ivković
ž: Mate ĆALETA sin Ivana i Jakovice MADUNIĆ
N: Matija MILORADIĆ iz Dobranja u Dalmaciji, kći Marka
Angele ČELAN iz Ciste u Dalmaciji